Foto: Frida Lönnroos

2019 Borgå, Finland

Norbusang 2019 arrangerades den 5-9 juni i Borgå då 300 sångare samlades för att fira Norbusangs 30-årsjubileum. Borgå bjöd på strålande väder och deltagarna hade möjlighet framföra egen repertoar på både mosaikkonserter och pop up-konserter på olika scener i kulturhus, caféer, kyrkor och på torg. Deltagare hade möjlighet att delta i olika workshops, bland annat Vocal painting, Elektrofolk och Improvisation och sagolandskap. När körerna inte deltog i workshoppar eller konserter hade de möjlighet att delta i guidade rundturer i staden. Den historiskt varma festivalveckan lockade även körerna även till badstranden.

På torsdagen ordnades öppningskonsert i Domkyrkan med Finlands Ungdomskör under ledning av Hanna Kronqvist, Nidarosdomens Jentekor (NOR) under ledning av Anita Brevik och Musta lammas (FIN) under ledning av Ida Olsonen. Festivalen gästades även på fredagen av kören Exaudio som höll konsert i Domkyrkan under ledning av Hanna Kronqvist.

Festkonserten hölls i Avanti-salen i Konstfabriken. Under festkonserten framförde grupperna material de jobbat med under workshopparna. På festkonserten uruppfördes även jubileumsverket Norbusang skrivet av Mia Makaroff för firandet av Norbusangfestivalens 30-årsjubileum och festivalverket Jordens ljus av Amanda Henriksson och Andrea Eklund, skrivet för Norbusang 2019.

Festivalen som arrangerades av DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland fick beröm för att vara välorganiserad.

Related posts