2009 Jakobstad, Finland

Den tjugonde Norbusangfestivalen, som ordnades i Jakobstad i Finland blev en framgång för både deltagare och arrangören. Staden Jakobstads symboler tro, hopp och kärlek fungerade också som ledord för festivalen som gästades av 28 körer från hela Norden.

Jakobstad i norra svenska Österbotten är ett centrum för det finlandssvenska musiklivet. Staden, som har närmare 20 000 invånare har ett aktivt musik- och kulturliv och var ett självklart val för organisationen DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, när diskussionen om var den tjugonde Norbusangfestivalen skulle ordnas hölls. Den 20-24 maj 2009 smyckades staden av de nordiska flaggorna när de cirka 470 deltagarna anlände till Jakobstad.

När planeringen inleddes hade DUNK en ny verksamhetsledare som heter Martin Enroth och DUNKs representant i Norbusangrådet var Jaana Silander, bosatt i Jakobstad. I ett tidigt skede initierades ett samarbete med musikläraren och kördirigenten Malin Storbjörk från Kronoby samt musikern Patrick Wingren. Tillsammans utarbetade dessa personer både de praktiska arrangemangen och det konstnärliga innehållet till Norbusang 20.

Norbusang 20 blev en hyllad festival, som kännetecknades av utomordentliga praktiska arrangemang och ett högklassigt konstnärligt innehåll. Som ledare för körgrupperna anlitades Jani Sivén och Sanna Kurki-Suonio och Johanna Elovaara samt systertrion Ulvens Döttrar (Johanna, Ella och Isabella Grüssner) och musikern och dirigenten Johanna Almark-Mannila med sin make Kaarle Mannila samt barn.

Under festivalen ordnades mycket olika aktiviteter och kvällsprogram och många konserter på olika håll runt om i staden. Norbusangdeltagarna uppträdde bland annat vid arktiska museet Nanoq, Kronoby kyrka, Pedersöre kyrka, Oxhamns och Rådmans skola, Jakobstads gymnasium, Betaniakyrkan och Yrkesskolan Optima. Deltagarna bjöds också på gästkonserter med musikhögskolestuderande från Yrkeshögskolan Novia, samt Ulvens Döttrar och Tapiolakören.

På festkonserten i Runebergssalen lördagen den 23 maj uppträdde alla sångare gemensamt och de olika körgrupperna under ledning av sina egna dirigenter. I konserten deltog också olika solister och grupper, samt musikgruppen Drumline och Jepokryddona och ett husband från Yrkeshögskolan Novia. Festkonserten var en minnesvärd upplevelse och en välplanerad konsert med ett jämt flöde, noggrant planerad under ledning av Malin Storbjörk.

Related posts