2003 Bodø, Norge

Lagom till midnattssolens ankomst till Bodø samlades över 600 nordiska barn och ungdomar till en festival där skönheten var slående – både i musiken och den fantastiska naturen.

Regnet stod som spön i backen och iskalla vindar svepte in från havet under festivalens första dagar. Men festkvällen var planerad – det skulle bli grillfest i en näraliggande havsvik. Och se! Solen bröt fram och vi fick en helt oförglömlig upplevelse (kall visserligen, men det var vi beredda på) med bad i det som nästan var Ishavet.

Norbusang 14 bjöd på många fina naturupplevelser, bland annat fick några körer vara med på en fisketur bland öarna i skärgården, dock utan större fiskelycka. Arrangemanget med Bodø domkirkes Sangskole som funktionärer var ett bra grepp. Här fanns en hjälpande hand när helst man behövde det.

Vid den finstämda invigningen av festivalen i Bodø domkirke framträdde bland annat Voci Fresche som väckte körledarnas beundran och nyfikenhet. Körens dirigent Liv Hugstmyr Særheim höll senare ett seminarum för alla festivalens körledare. Under dagarna fick körerna arbeta både med de gemensamma beställningsverken och i körgrupper som visade på stor bredd.

Tore Aas, grundare och dirigent för Oslo Gospel Choir, är en av de mest framgångsrika inom genren, och har bidragit till nyskapande av stilen med sina arrangemang. Hans gospelseminarium blev oerhört välbesökt. En annan körgrupp leddes av Unni Løvlid – en av Norges främsta folksångare som arbetat mycket med barn och ungdomar.

Körgrupp 3 och 4 handlade om kördrama. Anita Brevik arbetade med stycken ur det kyrkliga sångspelet ”Må korsets tre slå rot”. Ragnhild Strauman som är kantor i Bodø domkirke hade med sig regissören Barbro Laxaa. Tillsammans med dem fick barnen lära sig ett par sånger ur musikaler och framföra dem sceniskt.

Beställningsverken var riktiga höjdpunkter: Prayer for Peace, ett mycket fint och vackert stycke för kör, änglakör och orgel, som vill göras fler gånger. Och Biejjie jih eatneme som blev en riktig schlager med jojken som utgångspunkt. Kören sjöng till en instrumentalensemble samt ett förinspelat band med bland annat riktig jojk.

Text: Bodil Helldén, UNGiKÖR, ur “20 år med Nobusang”.

 

Related posts