1987 Drøbak, Norge

I Drøbak gick startskottet till det som så småningom skulle bli en lång rad fantastiska festivaler. Evenemanget blev lyckat trots att repertoaren var mycket svårare än vad många hade väntat sig.

Till största delen var repertoaren nordisk, hämtad ur Discantushäftena. Den hade sammanställts i ett häfte – Norbusang 1 – med sånger från alla nordiska länder. För många blev musiken en rejäl utmaning som man tog sig an med hög arbetsmoral. Bland annat ledde Tapiolakörens ledare Kari Ala-Pöllänen Herman Rechbergers Musica Picta.

Första kvällen var det invigning och presentation av alla instruktörerna. I övrigt var dagarna ganska likartade: Först morgon- forum för alla deltagare med olika instruktörer. Därefter följde arbete i verkstäderna både för- och eftermiddag.

Efter kvällens körforum träffades instruktörer och kördirigenter till mycket uppskattade gemensamma diskussioner. Även deltagarna hann med annat än sång – det blev bland annat båtutflykt och bad i Oslo orden, folkdans till Kari Ala-Pöllänens dragspel och disco.

Festivalen avslutades med två konserter. Deltagarna var nöjda med sin vecka i Drøbak och tyckte att det var alldeles för långt till nästa festival, som var tänkt att äga rum tre år efter.

 Text: Bodil Helldén och Anne Johansson, ur “20 år med Norbusang”.

Related posts