Tänk om H C Andersen hade vetat – att han två hundra år efter sin födelse skulle bli så firad. Bland annat genom ett Norbusang där hans texter sjöngs av nästan 600 barn i hemstaden Odense.
Odense är en sagostad. Det var här sagoförfattaren H C Andersen föddes och växte upp. Kommunen tog emot deltagarna med öppen famn – bland annat ställdes den stora Carl Nielsen-salen i konserthuset till festivalens förfogande. Där hölls invigningskonserten på torsdagskvällen.
Deltagarna inkvarterades på olika skolor. Arrangörerna gick medvetet in för att blanda de olika länderna för mesta möjliga utbyte. Även körledarna fick chansen att träffas över landsgränserna vid flera tillfällen. Den kör som kanske fick störst socialt utbyte var Nuuk Musikskoles børnekor från Grönland som var med för första gången. De var oerhört utåtriktade och skaffade sig inte mindre än två vänskapskörer under festivalen.
I körgrupperna fanns något att välja på för alla smakriktningar – där sjöngs allt från gospel och pop till filippinsk musik och pärlor från den klassiska repertoaren.
Under fredagen varvades arbetet i körgrupperna med gemensamma repetitioner av Et fynsk eventyr (En fynsk saga), tonsatt för solist och kör av Finn Jørgensen som också själv dirigerade. Texterna berättar sagorna om Tummelisa, Herdinnan och skorstensfejaren, Vad far gör är alltid det rätta, Svinaherden och Toppen och bollen. Dessutom fanns där också några sånger om Fyn och Odense. Dagen avslutades med en Venskabsaften där deltagarna fick uppträda med stycken som man förberett hemifrån. Därefter var det dags för folkdans till ackompanjemang av en folkmusikgrupp från konservatoriet.
På lördagen gav körerna egna konserter i Sankt Hans Kirke, på gator och torg, och på stadens bussar (som bjöd på gratisresor som tack). Efter ytterligare repetitioner bjöds det på festbuffé innan det var dags för presentation av de olika körgruppernas arbete i Bolbrohallen. Efteråt underhöll gruppen RytmeXpressen genom att dra med deltagarna i en virvel av rytmer, rörelse och glädje.
Söndagen ägnades helt åt att öva inför uppförandet av Et fynsk eventyr. I konserthusets Carl Nielsen-sal stod alla deltagare på scen, barn från City-ballet dansade och skådespelaren och sångaren Jesper Buhl läste texterna. Det var en rörande och fin upplevelse för både deltagarna och publiken.
Text: Bodil Helldén och Anne Johansson, ur “20 år med Norbusang”.