2005 Västerås, Sverige

Norbusang i Västerås blev en musikalisk höjdare – bland annat uruppfördes beställningsverk av Lena Willemark, Maria Löfberg och Jan-Åke Hillerud.

Västerås nya och vackra konserthus blev platsen för den festliga invigningen av Norbusang 16. Alla sjöng tillsammans och festivalens ledare presenterades. De 731 barnen och ungdomarna var indelade i sju olika körgrupper som erbjöd stor musikalisk bredd. Här sjöngs (och dansades!) sånger från hela världen under ledning av bland andra Kerstin Linzander, Karin Eklundh, Lasse Axelsson, Ingrid Brännström, Sanna Källman och Gunnar Eriksson.

Hela torsdagen arbetade man i grupperna med avbrott för besök av Jan-Åke Hillerud, som förberedde det gemensamma framförandet av Stjärnan och Lena Willemark som övade sitt beställningsverk Trots allt!Dessutom hann man med körernas egna konserter i Fryxellska skolan, Pingstkyrkan, Domkyrkans församlingssal och Kulturskolan innan det var dags för underhållning – På sekunden med Jan-Åke Hillerud.

På fredagen arbetades det vidare i grupperna, och det blev även sång på Västerås gator och torg. Gruppen Kulning och kyrie höll konsert i Domkyrkan, från vilken man gick i körparad med körskyltar. Man hade utlyst en tävling om vem som hade gjort den bästa körskylten, och den vanns av Maries maränger från Sverige. Paraden slutade vid konserthuset, där det blivit dags för disco.

Lördag ägnades åt förberedelser inför den stora avslutningskonserten, som blev en festlig tillställning av hög kvalitet i Västerås Konserthus. Lena Willemark hade skrivit beställningsverket Trots allt för Norbusang, tack vare bidrag från NOMUS. Med henne själv vid fiolen och Elise Einarsdotter vid pianot blev uruppförandet en av de stora höjdpunkterna.

Text: Bodil Helldén, UNGiKÖR, ur “20 år med Nobusang”. 

Related posts