2001 Kalmar, Sverige

I Kalmar prövades ett nytt koncept för festivalen. Här fick alla körgrupper arbeta under ledning av inspiratörer från sångensemblen Amanda. Resultatet blev ett nordiskt körkollage med mycket liv och rörelse.

Festivalen inleddes på onsdagskvällen  med sångensemblen Amandas föreställning Krakel Spektakel – en tempofylld och färgglad kavalkad av Lennart Hellsing-sånger. Amanda har blivit kända i Sverige för sitt sätt att göra körkonserter till en totalupplevelse med teaterscen, rekvisita och ljus. Kontraster och överraskningar används som ett sätt att fördjupa förståelsen för text och musik, och man arbetar med- vetet med att låta personligheterna hos individerna i gruppen komma fram.

På torsdagen började arbetet med festivalens stora föreställning. Deltagarna delades in i åtta grupper som var och en fick arbeta med medlemmar ur Amanda. Körerna hade själva fått förbereda valfria sånger som sedan bearbetades och dramatiserades på olika sätt. Ekenäs Ungdomskör från Finland hade till exempel fått instruktioner om att ta med sig gummistövlar till festivalen. De visade sig vara rekvisita till en stöveldans – en gruvarbetarsång som framfördes med handklapp och fotstamp.

Deltagare som kunde spela ett instrument blev på förhand om- bedda att ta med dessa. I deras körgrupp bildades en liten orkester.

På torsdagkvällen var det dags för körernas egna konserter i Domkyrkan, Sankta Birgitta kyrka, på Kalmar teater och på Kalmar slott. Fredagen fortsatte med arbete i körgrupperna och Kör på stan.

På kvällen fick deltagarna se Amanda i föreställningem Tidvill. Kalmarsalen fullkomligt kokade när 600 barn och ungdomar stampade och klappade som om de hade varit på en rockkonsert. Det var en fantastisk upplevelse som gav rejält med inspiration åt det fortsatta arbetet med generalrepetition och föreställning på lördagen. Sporthallen blev arenan för Nordiskt körkollage – ett fyrverkeri av liv och rörelse. Medlemmarna ur Amanda hade fullständig koll på hur det hela skulle gå till, och ljussättningen gjorde föreställningen till något alldeles extra.

Även de medverkande körernas dirigenter fick inspiration genom en workshop, ledd av två Amandasångare. Många deltagare uttryckte att det här nog var en av de bästa festivaler de upplevt.

 Text: Bodil Helldén och Anne Johansson, ur “20 år med Norbusang”.

Related posts