1995 Ekenäs, Finland

I den starkt finlandssvenska  kulturmiljön i Ekenäs har man en brobyggande funktion mellan de nordiska länderna och det finska Finland. Norbusang engagerade många lokala krafter och stimulerade till tvärkonstnärligt arbete. Symaskinerna surrade intensivt på Hantverks- och Konstindustriskolan där eleverna sydde upp femhundra kördräkter, gjorda av gamla lakan som de sedan färgade i många olika nyanser.

Västnyländska Ungdomsringen byggde upp en estrad på tvåhundra kvadratmeter och ansvarade för ljus och ljud i stadens bollhall, som blev centrum för alla gemensamma samlingar, repetitioner och konserter. Stadsdirektör Göran Wide hälsade välkommen i en ceremoni med både körmusik och en brassensemble från Musikinstitutet.

På lördagkvällens stora konsert Sång så in i Norden framträdde tolv av körerna med eget program. Efter konserten bjöd Ekenäs Stad alla dirigenter och medarbetare på kryssning i den vackra vårkvällen, medan ungdomarna möttes i nordisk förbrödring till discotoner i den centrala grundskolan. All inkvartering var samlad i stadskärnan, så deltagarna hade bekvämt gångavstånd till alla aktiviteter.

Den stora gemensamma samlingspunkten i Ekenäs blev beställningsverket Humlegård, en svit för kör och orkester skapad av Barbro och Roland Näse. Det handlade inte bara om musik, utan om ett mångkulturverk, sceniskt och visuellt med djupa nordiska förtecken. Koreografen Tytti Kronqvist hittade sceniska uttryck som gav verket ytterligare dimensioner.

Även för en erfaren dirigent som Kari Ala-Pöllänen var det en utmaning – han hade aldrig tidigare varit med om att dirigera ett uruppförande i den här storleksord- ningen med så många unga. Men tack vare att körerna förberett sig så väl hemma gick allt bra, och efter konserten var lättnaden stor.

– Jag är mycket nöjd. Visserligen urblåst, men glad att det lyckades. Ärligt talat trodde jag aldrig vi skulle få ihop alla sånger när jag läste partituret, berättade en något svettig dirigent för Hufvudstadsbladet efteråt.

Text: Bodil Helldén och Anne Johansson, ur “20 år med Norbusang”.

Related posts